Isu Biasa, Punca dan Penyelesaian dalam Pengacuan Suntikan PP

Apr 07, 2026 Tinggalkan pesanan

Bahan PP mempunyai kebolehaliran yang baik, kehabluran tinggi, pengecutan besar, dan terdedah kepada pengecutan air dan meledingkan. Ia adalah salah satu plastik tujuan umum-yang paling biasa digunakan.

1. Pengecutan / Kemurungan

Gejala: Lekukan setempat atau ketidaksamaan pada permukaan produk
Punca:

  • Tekanan pegangan yang tidak mencukupi; masa pegangan yang singkat
  • Tekanan suntikan terlalu rendah
  • Ketebalan dinding tidak sekata; penyejukan perlahan dalam-bahagian berdinding tebal
  • Pintu pagar terlalu kecil; pembekuan pramatang pintu pagar semasa penyejukan
  • Suhu cair / suhu acuan terlalu tinggi, mengakibatkan pengecutan yang berlebihan
  • Kelajuan suntikan terlalu cepat, membawa kepada terperangkap udara dalaman yang menghalang pampasan pengecutan

Penyelesaian:

  • Meningkatkan tekanan pegangan; memanjangkan masa pegangan
  • Meningkatkan tekanan suntikan dengan sewajarnya
  • Optimumkan struktur produk untuk mengelakkan perubahan mendadak dalam ketebalan dinding
  • Besarkan pintu gerbang / pelari; memanjangkan masa pembekuan pintu
  • Turunkan suhu cair dan suhu acuan dengan sewajarnya
  • Laraskan kelajuan suntikan; gunakan kelajuan yang lebih perlahan untuk-bahagian berdinding tebal

 

2. Warpage dan Deformasi

Gejala: Produk membongkok, meledingkan atau ketidakstabilan dimensi
Punca:

  • Pengecutan penghabluran tinggi bahan PP; penyejukan tidak sekata
  • Ketebalan dinding tidak sekata, mengakibatkan pengecutan yang tidak konsisten merentas bahagian yang berbeza
  • Daya lenting yang tidak seimbang; penempatan pin ejektor yang tidak betul
  • Tegasan dalaman yang berlebihan (disebabkan oleh kelajuan suntikan yang terlalu tinggi atau daya ricih yang kuat)
  • Suhu acuan tidak sekata; susun atur saluran penyejukan yang tidak betul
  • Sudut draf yang tidak mencukupi, membawa kepada ubah bentuk yang disebabkan oleh seretan lontar

Penyelesaian:

  • Turunkan suhu acuan dan lanjutkan masa penyejukan untuk memastikan penghabluran seragam
  • Optimumkan reka bentuk produk mengenai ketebalan dinding
  • Laraskan susun atur pin ejektor untuk mengimbangi daya lenting
  • Kurangkan kelajuan suntikan untuk meminimumkan tegasan ricih
  • Meningkatkan sistem penyejukan acuan untuk memastikan suhu acuan seragam
  • Tingkatkan sudut draf untuk mengelakkan ubah bentuk teraruh seret-

 

3. Garisan Kimpalan / Garisan Knit

Gejala: Garis halus dan kekuatan lemah diperhatikan pada garisan kimpalan (titik penumpuan aliran bahan).
Punca:

  • Suhu bahan dan/atau suhu acuan terlalu rendah, menyebabkan bahan menjadi sejuk lebih awal apabila penumpuan.
  • Kelajuan suntikan terlalu perlahan, mengakibatkan penyejukan bahagian hadapan aliran.
  • Pembuangan yang lemah membawa kepada terperangkap udara pada talian kimpalan.
  • Peletakan gerbang adalah suboptimum, mengakibatkan laluan aliran yang terlalu panjang.
  • Penggunaan berlebihan agen pelepas acuan mencemarkan antara muka kimpalan.

Penyelesaian:

  • Meningkatkan suhu bahan dan acuan.
  • Tingkatkan kelajuan suntikan dengan sewajarnya untuk meminimumkan penyejukan bahagian hadapan aliran.
  • Memperbaik reka bentuk bolong untuk menghilangkan udara yang terperangkap.
  • Optimumkan penempatan get untuk memendekkan laluan aliran.
  • Kurangkan penggunaan agen pelepas acuan.

 

4. Buih / Lompang
Fenomena: Gelembung permukaan atau lompang dalaman.
Punca:

  • Bahan mentah PP mengandungi lembapan (walaupun PP mempunyai penyerapan air yang rendah, bahan kitar semula atau bahan yang diisi terdedah kepada penahan air).
  • Suhu cair adalah terlalu tinggi, membawa kepada penguraian haba dan penjanaan gas.
  • Kelajuan suntikan terlalu cepat, mengakibatkan terperangkapnya udara.
  • Tekanan pegangan yang tidak mencukupi menghalang pemadatan yang betul.
  • Bahagian berdinding tebal-sejuk terlalu cepat; pengecutan dalaman mewujudkan lompang vakum.

Penyelesaian:

  • Untuk bahan PP yang dikitar semula atau diisi, pengeringan pada suhu 80 darjah selama 2–3 jam adalah disyorkan.
  • Kurangkan suhu tong untuk mengelakkan terlalu panas dan penguraian.
  • Kurangkan kelajuan suntikan semasa fasa awal untuk mengelakkan terperangkap udara.
  • Tingkatkan tekanan penahanan untuk memastikan pemadatan menyeluruh.
  • Untuk bahagian berdinding-tebal: gunakan kelajuan suntikan yang lebih perlahan, gunakan tekanan penahanan lanjutan dan panjangkan masa penyejukan.

 

5. Tanda Aliran / Tanda Riak
Fenomena: Corak-ombak kelihatan di sekitar pintu pagar.
Punca:

  • Suhu cair dan/atau suhu acuan terlalu rendah.
  • Kelajuan suntikan berubah-ubah secara tidak menentu (tidak stabil).
  • Pintu pagar terlalu kecil, mengakibatkan tegasan ricih yang berlebihan.
  • Acuan tidak mempunyai slug sejuk yang mencukupi, membenarkan bahan sejuk memasuki rongga.

Penyelesaian:

  • Meningkatkan suhu cair dan suhu acuan.
  • Stabilkan kelajuan suntikan, mengelakkan perubahan langkah yang mendadak.
  • Besarkan saiz pintu dengan sewajarnya untuk mengurangkan tegasan ricih.
  • Tambah atau besarkan slug sejuk dengan baik untuk mengelakkan bahan sejuk daripada memasuki rongga.

 

6. Denyar / Burr
Gejala: Kebocoran bahan pada garis perpisahan atau antara muka sisipan.
Punca:

  • Daya pengapit tidak mencukupi.
  • Suhu bahan terlalu tinggi, mengakibatkan kecairan yang berlebihan.
  • Tekanan suntikan dan/atau kelajuan suntikan terlalu tinggi.
  • Pelepasan atau haus yang berlebihan dalam pemasangan acuan.
  • Pengisian berlebihan; jumlah suntikan yang berlebihan.

Penyelesaian:

  • Tingkatkan daya pengapit.
  • Turunkan suhu bahan dengan sewajarnya.
  • Kurangkan tekanan suntikan dan kelajuan suntikan.
  • Baiki acuan untuk mengurangkan pelepasan pemasangan.
  • Laraskan tetapan pemeteran untuk mengelakkan pengisian berlebihan.

 

7. Contengan Perak / Belang
Fenomena: Berjalur putih-perak atau kelihatan mendung dan samar-samar di permukaan.
Punca:

  • Bahan mentah adalah lembap atau mengandungi lembapan.
  • Suhu tong terlalu tinggi, menyebabkan kemerosotan PP.
  • Pembuangan yang lemah, membawa kepada terperangkap dan pelepasan gas.
  • Tekanan belakang skru terlalu rendah, mengakibatkan pencampuran yang tidak mencukupi.

Penyelesaian:

  • Keringkan bahan mentah.
  • Turunkan suhu bahan untuk mengelakkan degradasi haba.
  • Perbaiki pengudaraan.
  • Meningkatkan tekanan belakang dengan sewajarnya.

 

8. Ejector Whitening / Retak
Fenomena: Pemutihan atau rekahan berlaku di lokasi pin ejektor.
Punca:

  • Sudut draf tidak mencukupi.
  • Suhu acuan terlalu rendah, menjadikan bahagian acuan terlalu rapuh.
  • Daya lenting yang tidak sekata; pin ejektor terlalu kecil.
  • Tekanan dalaman yang berlebihan.

Pelepasan pramatang; bahagian masih belum sejuk dan set.
Penyelesaian:

  • Tingkatkan sudut draf.
  • Naikkan suhu acuan dengan sewajarnya.
  • Laraskan susun atur pin ejektor dan/atau tambahkan luas permukaan pin ejektor.
  • Kurangkan kelajuan suntikan untuk meminimumkan tekanan dalaman.
  • Panjangkan masa penyejukan sebelum dikeluarkan.

 

9. Kerapuhan / Kekuatan Tidak Mencukupi
Simptom: Mudah pecah, rekahan takuk
Punca:

  • Suhu cair terlalu tinggi, membawa kepada degradasi PP
  • Perkadaran bahan kitar semula adalah terlalu tinggi
  • Tekanan dalaman adalah berlebihan
  • Kandungan pengisi yang berlebihan (talc / kalsium karbonat) atau penyebaran yang lemah
  • Suhu acuan terlalu rendah, mengakibatkan penghabluran yang lemah

Penyelesaian:

  • Kawal suhu cair untuk mengelakkan terlalu panas
  • Kawal perkadaran bahan kitar semula
  • Optimumkan parameter pemprosesan untuk mengurangkan tekanan dalaman
  • Memperbaik pengkompaunan untuk meningkatkan penyebaran
  • Tingkatkan suhu acuan yang sesuai untuk meningkatkan penghabluran

 

10. Kilauan Lemah / Permukaan Kasar
Fenomena: Permukaan kelihatan kusam dan tidak berkilat.
Punca:

  • Suhu acuan terlalu rendah.
  • Suhu bahan tidak mencukupi.
  • Kekasaran permukaan acuan adalah tinggi.
  • Pelepasan yang lemah.
  • Penggunaan agen pelepas acuan yang berlebihan.

Penyelesaian:

  • Meningkatkan suhu acuan dan suhu bahan.
  • Gilapkan rongga acuan.
  • Perbaiki pengudaraan.
  • Kurangkan jumlah agen pelepas acuan.